GASTRONOMY

GASTRONOMY

Το χούμους της Ανατολής !

Υλικά για Χούμους (μεζές για 6-8 άτομα)

350 γρ. ρεβίθια ξηρά

1½ κ.γ. μαγειρική σόδα

120 γρ. ταχίνι ΟΛΥΜΠΟΣ

Χυμός από 1 λεμόνι ή λίγο περισσότερο

60 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά

1 ½ σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο

½ κ.γ. κύμινο

Αλάτι

Καπνιστή πάπρικα για σερβίρισμα

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Μούλιασμα:

Βάζετε τα ρεβίθια σε μπολ, μαζί με 2 φορές τον όγκο τους σε κρύο νερό και ρίχνετε 1 κ.γ. σόδα. Ανακατεύετε και τα αφήνετε να μουλιάσουν 8 ώρες

2. Βράζετε τα ρεβίθια:

Βάζετε τα ρεβίθια μαζί με το νερό που μούλιασαν στην κατσαρόλα. Προσθέτετε ακόμη μισό λίτρο νερό και το υπόλοιπο ½ κ.γ. σόδας και τα σιγοβράζετε για 45’ λεπτά – 1 ώρα περίπου (ο χρόνος είναι σχετικός και ανάλογος με το πόσο ‘βραστερά’ είναι τα ρεβίθια σας, οπότε μπορεί να είναι και περισσότερος της ώρας), μέχρι να είναι πλέον πολύ μαλακά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε ζεστό νερό στην πορεία. Όταν είναι έτοιμα τα αφήνετε στο νερό τους να κρυώσουν.

3. Ετοιμάζετε το ταχίνι:

Βάζετε το ταχίνι σε ένα μπολ (μπασίνα). Προσθέτετε σταδιακά 1-2 κουταλιές απ’ το νερό που έβρασαν τα ρεβίθια και δουλεύετε το μίγμα με το σύρμα μέχρι να γίνει λεπτόρρευστο και ν’ ανοίξει το χρώμα του. Στη συνέχεια προσθέτετε το μισό χυμό απ’ το λεμόνι, μετά λίγο λάδι και τέλος το σκόρδο και ανακατεύετε πάλι. Το πόσο ακόμη λεμόνι θα προσθέσετε, καλύτερα να το αποφασίσετε στο τέλος , αφού έχουν ενσωματωθεί και τα ρεβίθια, ώστε να έρθει στη γεύση σας.

4. Ενσωματώνετε και πολτοποιείτε τα ρεβίθια:

Προσθέτετε τα ρεβίθια (χωρίς άλλο νερό) και στη συνέχεια με ένα ραβδομπλέντερ τα πολτοποιείτε καλά, μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή, ώστε να έχει το χούμους σας βελούδινη υφή. Θυμηθείτε να κρατήσετε μερικά ρεβίθια, ολόκληρα για το ντεκόρ.

5. Τελειώνετε το χούμους:

Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ενσωματώνετε με το σύρμα. Στη συνέχεια το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Δοκιμάζετε και βλέπετε αν θέλετε περισσότερο λεμόνι, οπότε προσθέτετε μέχρι να έρθει στη δικιά σας γεύση.

Σερβίρισμα:

χούμους με ρεβίθια και ταχίνι

Σερβίρετε το χούμους σε πιατέλα, βάζοντας λίγα ρεβίθια από πάνω, ελάχιστη καπνιστή πάπρικα και μερικές πρέζες ελαιόλαδο να φαίνεται λαχταριστό! Το απολαμβάνετε με αραβικές πίτες ψημένες ή ωμές ή οποιοδήποτε ψωμί ή παξιμάδι σας αρέσει.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Μιχάλη ΚαρχιμάκηΣτην πολιτική, όπως και οπουδήποτε αλλού άλλωστε, δεν υπάρχει παρθενογένεση.Για να μιλήσουμε για το μέλλον πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό του τί δούλεψε και . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από την ΔΕΥΑΠ ανακοινώνεται ότι την  Τρίτη  11-5-2021, από 8:30 έως 16:00, λόγω εργασιών συντήρησης δικτύου, θα υπάρξει πλημμελής έως και  πλήρης διακοπή υδροδότησης στην περιοχή Ρ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους ήταν τρεις ηλικιωμένοι που κολυμπούσαν στο Ρίο. Όλα συνέβησαν όταν ο ένας από αυτούς παρασύρθηκε από τα ρεύματα και καλούσε σε βοήθεια. Δύο άτομα που . . .
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας σε συνεννόηση με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό ενημερώνουν ότι στην εορτή του Αγ. Νικολάου Σπάτα θα τελεστή η θεία λειτουργία κεκλεισμένων . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους ήταν τρεις ηλικιωμένοι που κολυμπούσαν στο Ρίο. Όλα συνέβησαν όταν ο ένας από αυτούς παρασύρθηκε από τα ρεύματα και καλούσε σε βοήθεια. Δύο άτομα που τον είδαν έσπευσαν ν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Επιδειξίας, την περασμένη νύχτα, έδειξε τα γεννητικά του όργανα σε νεαρές γυναίκες που βρισκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού τους, στο Δοκίμι Αγρινίου.Πρόκειται για το δεύτερο ανάλογο περιστατικό μέσα σε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Μαΐου ξεκίνησαν από την Τετάρτη 5 Μαΐου και θα λήξουν το Σάββατο 15 Μαΐου, λόγω της αργίας του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς. Την Κυριακή 9 Μαΐου τα μαγαζιά μπορούν να είναι αν
Image
Image
© 2021 BEST Patra. All Rights Reserved.

Search