ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από την COVID-19

Η ρύθμισή του διαβήτη τύπου 1 επηρεάζει την εξέλιξη της COVID-19 και όσα παιδιά, έφηβοι ή ενήλικες έχουν αρρύθμιστο διαβήτη τύπου 1 αντιμετωπίζουν 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από εκείνους που έχουν ρυθμισμένες τις τιμές του σακχάρου.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου μετά από μόλυνση με κορονοϊό, αλλά δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα για τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1.

«Ο έλεγχος του σακχάρου στα παιδιά με διαβήτη είναι πιο σημαντικός παρά ποτέ εν μέσω της πανδημίας», αναφέρει ο παιδοενδοκρινολόγος Dr. Manish Raisingani από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Αρκάνσας, προσθέτοντας ότι στην
περίοδο της πανδημίας, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Για να διερευνηθούν οι επιπτώσεις στα παιδιά, ο Dr. Raisingani και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από περίπου 2.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών με διαβήτη τύπου 1 και Covid-19.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c (ο δείκτης των επιπέδων του σακχάρου τους τελευταίους 2-3 μήνες) στους ανήλικους ασθενείς με διαβήτη.

Τα υψηλά επίπεδα της HbA1c σχετίζονται με σοβαρές διαβητικές επιπλοκές, αφού υποδηλώνουν αρρύθμιστο διαβήτη. Γι’ αυτό τον λόγο, ο στόχος των ασθενών με διαβήτη είναι να διατηρούν την HbA1c τους κάτω από το 7%.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης επιπλοκών της νόσου Covid-19 ήταν 10 φορές μεγαλύτερος στα παιδιά με HbA1c πάνω από 9%, έναντι όσων είχαν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κάτω από 7%.

Τα παιδιά με αρρύθμιστο διαβήτη τύπου 1 και Covid-19 είχαν αυξημένες πιθανότητες:
Να εκδηλώσουν πνευμονία ή σηπτικό σοκ
Να χρειασθούν διασωλήνωση
Να χάσουν τη ζωή τους
Η θνησιμότητα λόγω κορονοϊού ήταν:
0,047% στα παιδιά χωρίς διαβήτη
0,328% στην ομάδα του αρρύθμιστου διαβήτη τύπου 1
0% στην υποομάδα του διαβήτη τύπου 1 με HbA1c ίση με 7% ή χαμηλότερη
«Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν είναι ασφαλές για τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να πάνε στο σχολείο», είπε ο Dr. Raisingani.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι αν δεν έχουν καλό γλυκαιμικό έλεγχο, είναι ασφαλέστερο να συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση στο σπίτι. Δείχνουν επίσης ότι γονείς και μικροί μαθητές πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να πετύχουν καλή ρύθμιση του σακχάρου».

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο ψηφιακό ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ENDO 2021) των ΗΠΑ.

https://healthstories.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μεγάλη επιτυχία των λιμενικών αρχών της Πάτρας καθώς εντοπίστηκαν 22,5 κιλά κοκαΐνης σε φορτηγό . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αναστάτωση επικράτησε στην  Πλατεία Μαρούδα όταν σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στον 2ο όροφο σημειώθηκε έκρηξη φιάλης υγραερίου. Εκείνη την στιγμή βρισκόταν μέσα ένας άνδρας 57 ετών . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο τεχνίτες έχασαν τη ζωή τους στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου της ΔΕΗ, όταν για άγνωστο λόγο έπεσαν στο έδαφος ενώ ήταν ανεβασμένοι σε καλάθι και εργάζονταν σε υψόμετρο στον πύργο ψύξης τ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ένας άνδρας 67 ετών έχασε την ζωή του, σε τροχαίο δυστύχημα στον Κακόβατο του δήμου Ζαχάρως . Ο άτυχος άνδρας εκτελούσε εργασίες σε αυλή σπιτιού, όταν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αναστάτωση επικράτησε στην  Πλατεία Μαρούδα όταν σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στον 2ο όροφο σημειώθηκε έκρηξη φιάλης υγραερίου. Εκείνη την στιγμή βρισκόταν μέσα ένας άνδρας 57 ετών ο οποίος υπέστη σοβα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ένας άνδρας 67 ετών έχασε την ζωή του, σε τροχαίο δυστύχημα στον Κακόβατο του δήμου Ζαχάρως . Ο άτυχος άνδρας εκτελούσε εργασίες σε αυλή σπιτιού, όταν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία το τρακτέρ το οπο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Στο πλαίσιο των προχωρημένων επαφών και συναντήσεων της Δημοτικής Αρχής Καλαβρύτων για την υλοποίηση του σχεδίου δημιουργίας Αεροδιαδρόμου ελαφρών και εκπαιδευτικών αεροσκαφών πραγματοποιήθηκε σύσκ
Image
Image
© 2021 BEST Patra. All Rights Reserved.

Search