ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκθεση για την ποίηση και τη λογοτεχνία το 1821, στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας

Το Νότιο Πάρκο της Πάτρας αποτελεί από ένα ακόμα σημείο αναφοράς των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση του ’21. 

Στο χώρο το πάρκου και για την ενότητα «Τέχνη στην Πόλη, τέχνη για την πόλη», φιλοξενείται υπαίθρια έκθεση με θέμα «Η ποίηση και η λογοτεχνία το 1821».

Μέσα και από την έκθεση , ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων επιχειρεί να ξεδιπλώσει μία ακόμα πτυχή του αγώνα, έχοντας προχωρήσει στην παραγωγή ψηφιακά αποτυπωμένων εικόνων – κειμένων, στα οποία φιλοξενούνται κείμενα  από τον «Θούριο» και την επαναστατική προκήρυξη για «Τα δίκαια του ανθρώπου» του Ρήγα Φεραίου, «Τα απομνημονεύματα» του στρατηγού Μακρυγιάννη, «Τα απομνημονεύματα» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, «Τους ελεύθερους πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού και το ποίημα «Αι Ευχαί» του Ανδρέα Κάλβου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη στην πρόσοψη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, έχουν τοποθετηθεί δύο μεγάλες ψηφιακές αποτυπώσεις, στις οποίες υπάρχουν κείμενα της επανάστασης του ’21. Περιλαμβάνουν απόσπασμα από την επαναστατική προκήρυξη του Ρήγα Φεραίου που αναφέρει «Όλοι χωρίς εξαίρεση έχουν χρέος να γνωρίζουν γράμματα, η πατρίδα πρέπει να ιδρύσει σχολεία σε όλα τα χωριά για τα αρσενικά και τα θηλυκά παιδιά…» και τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη, « Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς «εγώ»; Όταν αγωνιστεί μόνος του και φκιάσει ή χαλάσει, να λέγει «εγώ»· όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λένε «εμείς». Είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ». Και εις το εξής να μάθομεν γνώση, αν θέλομεν να φκιάσομεν χωριόν, να ζήσομεν όλοι μαζί. Είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ»».

Από τις 6 Σεπτεμβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη θα λειτουργεί έκθεση με θέμα « Η Αχαΐα στην Επανάσταση του 1821 – Διήγηση συμβάντων μέσα από τα τεκμήρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης». Πρόκειται για έκθεση με έργα από το αρχείο της βιβλιοθήκης καθώς και τεκμήρια – βιβλία, με έκδοση σχετικού λευκώματος. Για τα συγκεκριμένα έργα ήδη εξετάζεται η δυνατότητα ψηφιοποίησή τους.

Το σύνολο του οπτικοακουστικού υλικού που έχει παραχθεί από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ’21, είναι διαθέσιμο στο κοινό, μέσα από την ιστοσελίδα του Οργανισμού patrasculture.gr, την ιστοσελίδα του Δήμου Πατρέων, το facebook του Οργανισμού, τις ιστοσελίδες και τα social media των τμημάτων του.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

«Εσπασε» μετά από πολύωρη κατάθεση και τα συντριπτικά στοιχεία εις βάρος του και ομολόγησε ο 32χρονος πιλότος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, τη δολοφονία της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά.λίξε . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στα γυμναστήρια χωρίς μάσκα και σε κλειστά σινεμά οι πλήρως εμβολισμένοι με την εμφάνιση πιστοποιητικού - Ασθενείς παρουσιάζουν το σύνδρομο long covid με συμπτώματα ακόμη και πάνω . . .
ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Ανησυχία έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που εμφανίζονται κυρίως σε νέους ανθρώπους, μετά τον εμβολιασμό τους με εμβόλια mRNA. Σύ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 516 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ 321 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ το τελευταίο 2 . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Να γίνει πιο έντονη η παρουσία του Κατακόλου στον τουρισμό μετά την αναφορά για προσέλευση κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή ζητά με επιστολή του, ο Δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος. Δείτε την
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση από τον ΣΚΕΑΝΑ: Μετά την αναβολή των εκλογών του ΣΚΕΑΝΑ, βάσει του ν. 4807/2021 (ΦΕΚ Α’ 96/11-06-2021) και μετά την αποχώρηση του προέδρου, κ. Στεργίου Σπυρίδωνος, ορίζεται ως νέος πρόεδρο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εργαζόμενοι του Δήμου Πατρέων κατασκεύασαν εξ αρχής και τοποθέτησαν σήμερα στην περιοχή του Δασυλλίου, πάγκο με σκίαστρο, για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που περιπολούν στην περιοχή, στο πλαίσ
Image
Image
© 2021 BEST Patra. All Rights Reserved.

Search