ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τέλος στους απευθείας διορισμούς καλλιτεχνικών διευθυντων σε Εθνικό-ΚΘΒΕ

Τέλος μπαίνει στους απευθείας διορισμούς των προσώπων που θα ηγούνται των εποπτευόμενων από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οργανισμών.

Μετά την «υπόθεση Λιγνάδη» η αρχή γίνεται με το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος οι καλλιτεχνικοί διευθυντές και οι αναπληρωτές των οποίων θα επιλέγονται πλέον από ειδική επιτροπή, μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, και εφόσον διαθέτουν συγκεκριμένα προσόντα.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο ορίζεται σαφώς σε σχετική διάταξη νόμου η οποία είναι ήδη έτοιμη και θα κατατεθεί ως τροπολογία σε κάποιο από τα νομοσχέδια της κυβέρνησης σύμφωνα με το νομοθετικό προγραμματισμό της Βουλής.

Η διαδικασία επιλογής
Σύμφωνα με αυτήν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές και οι αναπληρωτές διευθυντές του Εθνικού και ΚΘΒΕ θα προκύπτουν μέσα από την ομάδα ατόμων που θα εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις αντίστοιχες θέσεις, έχοντας καταθέσει λεπτομερές βιογραφικό σχετικά με τα προσόντα τους και την επαγγελματικής τους εμπειρία.

Οι αιτήσεις θα εξετάζονται από μια Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, τα μέλη της οποίας θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα, η οποία και καταλήγει στους υποψήφιους που κρίνονται ως οι πλέον κατάλληλοι. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η διαφάνεια στη λειτουργία των εποπτευόμενων οργανισμών και οι επιλογές θα βασίζονται αποκλειστικά σε αντικειμενικά κριτήρια.

Όπως σημειώνει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη η πρόθεση αλλαγής θεσμικού πλαισίου είχε εκφραστεί από τον Αύγουστο του 2019: «Με την ρύθμιση που προτείνουμε για την επιλογή και τον διορισμό των καλλιτεχνικών διευθυντών διασφαλίζεται το κύρος και η αξιοπιστία των δύο Οργανισμών» υπογραμμίζει η ίδια.

Διαφάνεια
Στο θέμα της διαφάνειας, εξάλλου, δίνει ιδιαίτερη έμφαση και ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης κάνοντας λόγο για την έναρξη μιας νέας εποχής: «Με την προτεινόμενη αλλαγή θεσμικού πλαισίου, επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για μία ανοιχτή διαδικασία επιλογής των Καλλιτεχνικών Διευθυντών των δύο κορυφαίων Θεάτρων της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς και με απόλυτη διαφάνεια.

Με τη δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής μίας Επιτροπής Αξιολόγησης και Επιλογής, η οποία θα έχει την ευχέρεια να εξετάσει το σύνολο της παρουσίας και δραστηριότητας των υποψηφίων και να συζητήσει μαζί τους το όραμά τους, χωρίς στείρους τεχνικούς περιορισμούς, προσδοκούμε η διαδικασία αυτή να θέσει τις βάσεις για την ανάδειξη των προσώπων που θα οδηγήσουν το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε μία νέα εποχή».

Υπενθυμίζεται τόσο το Εθνικό Θέατρο όσο και το ΚΘΒΕ βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα το τελευταίο χρονικό διάστημα εξαιτίας των καταγγελιών εναντίον του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος και του Νίκου Νικολάου ο οποίος, μετά από καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση που κατατέθηκε στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων.

 
Πηγή: topontiki.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μεγάλη επιτυχία των λιμενικών αρχών της Πάτρας καθώς εντοπίστηκαν 22,5 κιλά κοκαΐνης σε φορτηγό . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αναστάτωση επικράτησε στην  Πλατεία Μαρούδα όταν σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στον 2ο όροφο σημειώθηκε έκρηξη φιάλης υγραερίου. Εκείνη την στιγμή βρισκόταν μέσα ένας άνδρας 57 ετών . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο τεχνίτες έχασαν τη ζωή τους στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου της ΔΕΗ, όταν για άγνωστο λόγο έπεσαν στο έδαφος ενώ ήταν ανεβασμένοι σε καλάθι και εργάζονταν σε υψόμετρο στον πύργο ψύξης τ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ένας άνδρας 67 ετών έχασε την ζωή του, σε τροχαίο δυστύχημα στον Κακόβατο του δήμου Ζαχάρως . Ο άτυχος άνδρας εκτελούσε εργασίες σε αυλή σπιτιού, όταν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αναστάτωση επικράτησε στην  Πλατεία Μαρούδα όταν σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στον 2ο όροφο σημειώθηκε έκρηξη φιάλης υγραερίου. Εκείνη την στιγμή βρισκόταν μέσα ένας άνδρας 57 ετών ο οποίος υπέστη σοβα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ένας άνδρας 67 ετών έχασε την ζωή του, σε τροχαίο δυστύχημα στον Κακόβατο του δήμου Ζαχάρως . Ο άτυχος άνδρας εκτελούσε εργασίες σε αυλή σπιτιού, όταν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία το τρακτέρ το οπο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Στο πλαίσιο των προχωρημένων επαφών και συναντήσεων της Δημοτικής Αρχής Καλαβρύτων για την υλοποίηση του σχεδίου δημιουργίας Αεροδιαδρόμου ελαφρών και εκπαιδευτικών αεροσκαφών πραγματοποιήθηκε σύσκ
Image
Image
© 2021 BEST Patra. All Rights Reserved.

Search