ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γιώργος Παπανδρέου για την κατάργηση της πατέντας των εμβολίων για τον κορονοϊό

Ο Βουλευτής Αχαΐας, πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου σε δήλωσή του τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Παπανδρέου αναφέρει τα εξής:

Η πρόταση του Προέδρου Μπάιντεν, για την κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας σε ό,τι αφορά τα εμβόλια για τον COVID19, είναι ιδιαίτερα θετική. Αν η πρόταση αυτή βρει ευρύτερη αποδοχή και μπορέσει να υλοποιηθεί, θα βοηθήσει καθοριστικά τις πιο φτωχές και υπό ανάπτυξη χώρες που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα εμβόλια.


Ως Σοσιαλιστική Διεθνής, υπογραμμίσαμε πολλές φορές ότι, καθώς ο ιός συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται και να εξαπλώνεται σε όλη την υφήλιο, παραμένει μια τεράστια απειλή για τον παγκόσμιο πληθυσμό.

 

Κατά συνέπεια θεωρούμε αναγκαίο η διεθνής κοινότητα:

α. Να συντονιστεί με την πρωτοβουλία COVAX του ΠΟΥ, ώστε να περιοριστεί η περαιτέρω εξάπλωση του COVID19 και άλλων παρόμοιων ζωονόσων. Η πρόσφατη και συνεχιζόμενη εμπειρία της πανδημίας COVID19 θα έπρεπε να αποτελέσει μια ευκαιρία ώστε η διεθνής κοινότητα να προσπαθήσει να εμβαθύνει τη συνεργασία της σε ό,τι αφορά στην έρευνα γύρω από την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση του ιού καθώς και σε ό,τι αφορά στην ενδυνάμωση των παγκόσμιων δημοσίων συστημάτων και πολιτικών υγείας.

β. Να υποστηρίξει την πρωτοβουλία COVAX με τους αναγκαίους πόρους ή τον απαραίτητο αριθμό εμβολίων, ώστε να μπορέσει να εμβολιαστεί ολόκληρος ο παγκόσμιος πληθυσμός.

 

γ. Να υπάρξει πρόσβαση στις πατέντες των εμβολίων ώστε να μπορούν να παραχθούν και να διανεμηθούν ευρέως.

 

Έχει ζωτική σημασία όλες οι χώρες να έχουν άμεσα πρόσβαση στα εμβόλια καθώς μια πανδημία τέτοιας έκτασης μπορεί να σταματήσει μόνο με ταυτόχρονη και συντονισμένη διεθνή αντίδραση.  Η συντονισμένη διεθνής δράση είναι η μόνη αποτελεσματική διέξοδος καθώς πρέπει να επιτευχθεί συλλογική ανοσία σε όλα τα σημεία του πλανήτη. Διαφορετικά, η πανδημία και οι μεταλλάξεις της θα μας στοιχειώνουν για χρόνια.

Η υποστήριξη της κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για τον COVID19,  είναι μια κίνηση στη σωστή κατεύθυνση που ενδεχομένως θα ανοίξει το δρόμο για την διασφάλιση ίσης προστασίας σε όλους, ανεξάρτητα από εισόδημα, κοινωνική θέση ή εθνότητα.

Το να δοθεί η δυνατότητα στις χώρες να παράξουν τα δικά τους εμβόλια με χαμηλό κόστος, θα αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την απαραίτητη ανοσία όλων των ανθρώπων.

 

Αξίζει να θυμηθούμε ότι τα εμβόλια παράχθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες, αλλά υπήρξε σημαντική κρατική επένδυση στις προσπάθειές τους. Και παράλληλα, οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες είχαν πρωτοφανή κέρδη το διάστημα της πανδημίας.

 

Καθώς συνεχίζουμε να βλέπουμε τραγικές εικόνες ως αποτέλεσμα του ιού σε πολλές χώρες του κόσμου, είναι θέμα δικαιοσύνης να ενώσουμε με υπευθυνότητα τις δυνάμεις μας και να μοιράσουμε τους πόρους μας ώστε να νικήσουμε οριστικά αυτόν τον καταστροφικό ιό.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

«Εσπασε» μετά από πολύωρη κατάθεση και τα συντριπτικά στοιχεία εις βάρος του και ομολόγησε ο 32χρονος πιλότος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, τη δολοφονία της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά.λίξε . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στα γυμναστήρια χωρίς μάσκα και σε κλειστά σινεμά οι πλήρως εμβολισμένοι με την εμφάνιση πιστοποιητικού - Ασθενείς παρουσιάζουν το σύνδρομο long covid με συμπτώματα ακόμη και πάνω . . .
ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Ανησυχία έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που εμφανίζονται κυρίως σε νέους ανθρώπους, μετά τον εμβολιασμό τους με εμβόλια mRNA. Σύ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 516 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ 321 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ το τελευταίο 2 . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Να γίνει πιο έντονη η παρουσία του Κατακόλου στον τουρισμό μετά την αναφορά για προσέλευση κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή ζητά με επιστολή του, ο Δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος. Δείτε την
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση από τον ΣΚΕΑΝΑ: Μετά την αναβολή των εκλογών του ΣΚΕΑΝΑ, βάσει του ν. 4807/2021 (ΦΕΚ Α’ 96/11-06-2021) και μετά την αποχώρηση του προέδρου, κ. Στεργίου Σπυρίδωνος, ορίζεται ως νέος πρόεδρο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εργαζόμενοι του Δήμου Πατρέων κατασκεύασαν εξ αρχής και τοποθέτησαν σήμερα στην περιοχή του Δασυλλίου, πάγκο με σκίαστρο, για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που περιπολούν στην περιοχή, στο πλαίσ
Image
Image
© 2021 BEST Patra. All Rights Reserved.

Search