ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Johnson & Johnson: Ασφαλές κατά των μεταλλάξεων το μονοδοσικό εμβόλιο

Ισχυρή προστασία έναντι τόσο του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού όσο και των μεταλλάξεων του προσφέρει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Πρόκειται για μικρής κλίμακας μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την επιστημονική ομάδα του Δρ. Νταν Μπαρους, Διευθυντή του Κέντρου Έρευνας για την Ιολογία και τα Εμβόλια του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess (BIDMC).

Ο Δρ. Μπαρους, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ παραδέχεται ότι υπάρχει ανησυχία ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού που πυροδότησαν ανά την υφήλιο το δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας.

Για να διερευνήσουν την ανοσογονικότητα του Ad26.COV2.S, ο Δρ Μπαρους και οι συνάδελφοί του στο BIDMC χορήγησαν μία ή δύο δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson σε 20 εθελοντές 18 και 55 ετών. Όλοι οι εθελοντές λάμβαναν μέρος σε μεγαλύτερη πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο Φάσης 1/2α μελέτη για την αξιολόγηση του εμβολίου σε διάφορες δόσεις και χρονοδιαγράμματα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πολλαπλές μεθόδους για την αξιολόγηση των αντισωμάτων και των κυτταρικών ανοσολογικών αποκρίσεων έναντι του αρχικού ιικού στελέχους (WA1/2020) και έναντι των παραλλαγών που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική (B.1.1351), στο Ηνωμένο Βασίλειο (B.1.1.7), τη Βραζιλία (P.1) και την Καλιφόρνια (CAL.20C).

Σε σύγκριση με την παραγωγή αντισωμάτων έναντι του WA1/2020, διαπιστώθηκαν μειώσεις στα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι των στελεχών Β.1.1351 και Ρ.1. Αντιθέτως, μη εξουδετερωτικά αντισώματα και Τ-κύτταρα επηρεάστηκαν ελάχιστα ή δεν επηρεάστηκαν από τις παραλλαγές του SARS-CoV-2.

Όπως καταδεικνύεται από κλινικές δοκιμές Φάσης 3, τα μη εξουδετερωτικά αντισώματα και/ή τα Τ-κύτταρα μπορεί να συμβάλουν στην προστασία έναντι της λοίμωξης COVID-19.

Έτσι οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το μονοδοσικό εμβόλιο Ad26.COV2.S (αδρανοποιημένος αδενοϊός) προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση έναντι του SARS-CoV-2 και των παραλλαγών.

Το εμβόλιο Ad26.COV2.S έχει διαπιστωθεί ότι προσφέρει ισχυρή προστασία ενάντια στη συμπτωματική λοίμωξη COVID-19 στη Νότια Αφρική και στη Βραζιλία, όπου τα περισσότερα κρούσματα αποδίδονται στις αντίστοιχες τοπικές παραλλαγές του κορωνοϊού.

«Η ισχυρή αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε αυτές τις περιοχές αυξάνει την πιθανότητα τα μη εξουδετερωτικά αντισώματα και/ή τα Τ-κύτταρα να συμβάλλουν επίσης στην προστασία έναντι της COVID-19», εξηγεί ο Δρ Μπαρους συμπληρώνοντας πως «εναλλακτικά είναι πιθανόν τα χαμηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων να προσφέρουν επαρκή προστασία έναντι του κορωνοϊού».

protothema.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

«Εσπασε» μετά από πολύωρη κατάθεση και τα συντριπτικά στοιχεία εις βάρος του και ομολόγησε ο 32χρονος πιλότος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, τη δολοφονία της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά.λίξε . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στα γυμναστήρια χωρίς μάσκα και σε κλειστά σινεμά οι πλήρως εμβολισμένοι με την εμφάνιση πιστοποιητικού - Ασθενείς παρουσιάζουν το σύνδρομο long covid με συμπτώματα ακόμη και πάνω . . .
ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Ανησυχία έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που εμφανίζονται κυρίως σε νέους ανθρώπους, μετά τον εμβολιασμό τους με εμβόλια mRNA. Σύ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 516 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ 321 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ το τελευταίο 2 . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Να γίνει πιο έντονη η παρουσία του Κατακόλου στον τουρισμό μετά την αναφορά για προσέλευση κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή ζητά με επιστολή του, ο Δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος. Δείτε την
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση από τον ΣΚΕΑΝΑ: Μετά την αναβολή των εκλογών του ΣΚΕΑΝΑ, βάσει του ν. 4807/2021 (ΦΕΚ Α’ 96/11-06-2021) και μετά την αποχώρηση του προέδρου, κ. Στεργίου Σπυρίδωνος, ορίζεται ως νέος πρόεδρο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εργαζόμενοι του Δήμου Πατρέων κατασκεύασαν εξ αρχής και τοποθέτησαν σήμερα στην περιοχή του Δασυλλίου, πάγκο με σκίαστρο, για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που περιπολούν στην περιοχή, στο πλαίσ
Image
Image
© 2021 BEST Patra. All Rights Reserved.

Search