ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Προστασία του «μαιευτηρίου» των αμφιβίων στο Πλατανόδασος Προαστείου!

Η περίφραξη και προστασία από το Δήμο Πατρέων της  μικρής υγροτοπικής περιοχής στη νότια παρόχθια έκταση των εκβολών του Χάραδρου που αποτελεί χώρο αναπαραγωγής αμφιβίων, εντός του Πλατανόδασους Προαστείου, αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό παράδειγμα των αποτελεσμάτων της συνεργασίας, οικολογικών οργανώσεων, Δημοτικής αρχής και κατοίκων της περιοχής.

Μετά από  επίμονες προσπάθειες μελών της ΟΙΚΙΠΑ -και ιδιαίτερα του Κυριάκου Γαλάνη- καταφέραμε να πείσουμε τη Δημοτική αρχή, ώστε ένα ελάχιστο τμήμα (50x10μ. περίπου) του Πλατανόδασους Προαστείου, να προστατευθεί σαν κόρη οφθαλμού και να διατηρηθεί απαλλαγμένο από την κυκλοφορία οχημάτων. Και αυτό προκειμένου να υπάρξει η ελαχιστότατη απαιτούμενη περιοχή αναπαραγωγής αμφιβίων στην περιοχή με το γνωστό στους Πατρινούς τοπωνύμιο "Δάφνες".

Η επιτυχής κατάληξη της 2μηνης και πλέον  προσπάθειας δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την  κατανόηση της πλειοψηφίας των κατοίκων και επισκεπτών/ χρηστών της παραλίας και του Πλατανόδασους, του ίδιου του Δήμαρχου Κώστα Πελετίδη και ιδιαιτέρως του Αντιδήμαρχου Χρήστου Κορδά αλλά βεβαίως και ευαισθητοποιημένων εργαζομένων του Δήμου  τους οποίους και ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό.

Σε καθημερινή σχεδόν βάση και όσο διαρκούσε η αναπαραγωγική δραστηριότητα των αμφιβίων, φροντίζαμε ακόμη και  για την πληρότητα με νερό των υδατοσυλλογών της περιοχής, αλλά και για την ενημέρωση των συνεργείων του Δήμου, ώστε οι παρεμβάσεις τους να μην προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στους μικρούς φυσικούς και τεχνητούς υγροτόπους, φράζοντας στην αρχή με αυτοσχέδια μέσα την ευαίσθητη περιοχή προκειμένου να μην κυκλοφορούν οχήματα.

Η τοποθέτηση απ’ τη Δημοτική αρχή της μόνιμης ξύλινης καλαίσθητης περίφραξης στο χώρο αυτό, μας γεμίζει με ικανοποίηση και αναβαθμίζει σημαντικά την περιοχή του Πλατανόδασους αφού καταφέρνει να συνδυάσει την αναψυχή των συμπολιτών μας με την προστασία της εκεί πανίδας. Ελπίζουμε κι αναμένουμε παρόμοια ανταπόκριση για την μόνιμη διακοπή της πρόσβασης οχημάτων και στην βόρεια πλευρά της εκβολής του ποταμού, στην παραλία του Καστελόκαμπου, ώστε να προστατευθεί στο διηνεκές και το εκεί μικρής έκτασης ενδιαίτημα-«μαιευτήριο»-των αμφιβίων από την έτσι κι αλλιώς παράνομη διέλευση παντός τύπου οχημάτων που κατευθύνονται στην παραλία.

Να σημειώσουμε πως τα αμφίβια είναι τα σπονδυλωτά που εξαφανίζονται με τον ταχύτερο ρυθμό λόγω καταστροφής των βιοτόπων τους από τον άνθρωπο. Οι υπηρετούντες στους κρατικούς κι αυτοδιοικητικούς θεσμούς οφείλουν να παραβλέπουν κάποιους που απερίσκεπτα κι εγωιστικά επιμένουν «Να καθαριστεί το Πλατανόδασος για να εξαφανιστούν τα κουνούπια και να μην μας φαν τα φίδια»  και να προχωρούν σε ήπιες παρεμβάσεις σε υγροτοπικά και ποτάμια οικοσυστήματα και πάντα μετά από ενδελεχείς και αξιόπιστες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Αναμένουμε από τη δημοτική αρχή με το ίδιο πνεύμα και διάθεση συνεργασίας, να φροντίσει και για την αποκατάσταση της υγροτοπικής περιοχής που αυθαίρετα ισοπέδωσε, μπροστά από το πάρκινγκ της πλάζ, σύμφωνα με τις υποδείξεις και της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ΔΕ που πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή.

OIKIΠΑ ΠΑΤΡΑΣ

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

«Εσπασε» μετά από πολύωρη κατάθεση και τα συντριπτικά στοιχεία εις βάρος του και ομολόγησε ο 32χρονος πιλότος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, τη δολοφονία της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά.λίξε . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στα γυμναστήρια χωρίς μάσκα και σε κλειστά σινεμά οι πλήρως εμβολισμένοι με την εμφάνιση πιστοποιητικού - Ασθενείς παρουσιάζουν το σύνδρομο long covid με συμπτώματα ακόμη και πάνω . . .
ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Ανησυχία έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που εμφανίζονται κυρίως σε νέους ανθρώπους, μετά τον εμβολιασμό τους με εμβόλια mRNA. Σύ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 516 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ 321 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ το τελευταίο 2 . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Να γίνει πιο έντονη η παρουσία του Κατακόλου στον τουρισμό μετά την αναφορά για προσέλευση κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή ζητά με επιστολή του, ο Δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος. Δείτε την
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση από τον ΣΚΕΑΝΑ: Μετά την αναβολή των εκλογών του ΣΚΕΑΝΑ, βάσει του ν. 4807/2021 (ΦΕΚ Α’ 96/11-06-2021) και μετά την αποχώρηση του προέδρου, κ. Στεργίου Σπυρίδωνος, ορίζεται ως νέος πρόεδρο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εργαζόμενοι του Δήμου Πατρέων κατασκεύασαν εξ αρχής και τοποθέτησαν σήμερα στην περιοχή του Δασυλλίου, πάγκο με σκίαστρο, για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που περιπολούν στην περιοχή, στο πλαίσ
Image
Image
© 2021 BEST Patra. All Rights Reserved.

Search