ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κυβέρνηση δεν διδάσκεται από τα λάθη της

 

 

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΚΛΑ*

 

 

 

Στη καρδιά  της  πανδημίας, με την κοινωνία να στενάζει και την οικονομία να ψυχορραγεί, η κυβέρνηση διαθέτει μια αντίληψη ράβε ξήλωνε, χωρίς αποτέλεσμα. Σπάει κάθε ρεκόρ υποκριτικής και θράσους. Ανήμπορη να προχωρήσει σε  πραγματική στήριξη στην μικρομεσαία επιχείρηση. Οι  καθυστερημένες εξαγγελίες της δεν καλύπτουν τις ανάγκες των  επαγγελματιών που ολοένα και διευρύνονται. Ιδιαίτερα, αν δεν ληφθεί πρόνοια για την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων,  οι οποίες έχουν μείνει εκτός από τα προγράμματα ρευστότητας της κυβέρνησης, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Δυστυχώς, η επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει τις μεγάλες επιχειρήσεις, εντείνει το καθεστώς ασφυξίας προς την μικρομεσαία επιχείρηση, αδιαφορώντας για την απειλή των μαζικών λουκέτων και την ανεργία. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση απλά να μεταφέρει τις οφειλές και υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας (όχι πάνω από 1,5  δις. ευρώ) στο 2022, οφείλει το σύνολο των συνολικών υποχρεώσεων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που είναι  συνολικά 145 δις.0 ευρώ.   

 

α) Με νόμο να προχωρήσει σε περισσότερες από 120 δόσεις και βέβαια το αναγκαίο κούρεμα των υποχρεώσεων πάνω από το 30%.  

 

β) Ειδικό πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής για λιανεμπόριο-εστίαση, με το 70% να αποτελεί απευθείας ενίσχυση.  

 

γ) Με κύριο κριτήριο την μείωση του τζίρου.  

 

δ) Την αναβολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων για 6 μήνες.

 

ε) Επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών.  

 

Τα κριτήρια κατανομής των ενισχύσεων πρέπει να είναι δίκαια. Ωστόσο η κυβέρνηση, κατευθύνει τους πόρους στις μεγάλες επιχειρήσεις που τα αποθεματοποιούν οι τράπεζες και όχι στις μικρές επιχειρήσεις που τα έχουν απόλυτη ανάγκη για να επιβιώσουν. Επανειλημμένως έχουμε ζητήσει να επιβληθεί πλαφόν ενίσχυσης ανά επιχείρηση και κατηγορία επιχειρήσεων, ώστε να ενισχυθούν ουσιαστικά οι μικρότερες επιχειρήσεις αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση κωφεύει. Και μιλάει μόνο για το Πρόγραμμα Γέφυρα. Για να έχει αντίκρισμα η ένταξη των επιχειρήσεω στο πρόγραμμα Γέφυρα, θα πρέπει οι τράπεζες να μην επαναλάβουν τις απαράδεκτες απαιτήσεις που έθεταν για τα φυσικά πρόσωπα. Γιατί αν συνεχίσουν να μένουν ασύδοτες, θα αφεθούν στην τύχη τους όσοι χτυπήθηκαν από την κρίση, η πλειοψηφία δηλαδή των μικρών επιχειρήσεων. Οφείλει λοιπόν, η κυβέρνηση πριν είναι να αργά να αντιληφθεί πως η επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων απαιτεί στοχευμένα μέτρα στήριξης, καθώς η μικρομεσαία επιχείρηση δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη της.   

 

Τα έως τώρα μέτρα απλά κρατούν το κεφάλι αυτού που κινδυνεύει να πνιγεί έξω από το νερό. Επισημαίνουμε επίσης, ότι ενώ οι κυβερνητικοί παράγοντες εξαντλούνται σε προφητείες για το πότε θα ανοίξει η αγορά, δεν υπάρχει καμία προετοιμασία από την κυβέρνηση για τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, ώστε να μη βρεθούμε μπροστά σε μαζικά λουκέτα και ανεργία. Η πανδημία είναι ένα πρόσχημα της κυβέρνησης για να εξοντώσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό προαναγγέλλουν οι εκθέσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να αντιληφθεί πως χωρίς την μικρομεσαία επιχείρηση, Οικονομική Ανάπτυξη δεν μπορεί να  υπάρξει.

 

*Ο Δημήτρης Κόκλας είναι μέλος του τομέα Μικρομεσαίας Επιχείρησης, στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μεγάλη επιτυχία των λιμενικών αρχών της Πάτρας καθώς εντοπίστηκαν 22,5 κιλά κοκαΐνης σε φορτηγό . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αναστάτωση επικράτησε στην  Πλατεία Μαρούδα όταν σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στον 2ο όροφο σημειώθηκε έκρηξη φιάλης υγραερίου. Εκείνη την στιγμή βρισκόταν μέσα ένας άνδρας 57 ετών . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο τεχνίτες έχασαν τη ζωή τους στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου της ΔΕΗ, όταν για άγνωστο λόγο έπεσαν στο έδαφος ενώ ήταν ανεβασμένοι σε καλάθι και εργάζονταν σε υψόμετρο στον πύργο ψύξης τ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ένας άνδρας 67 ετών έχασε την ζωή του, σε τροχαίο δυστύχημα στον Κακόβατο του δήμου Ζαχάρως . Ο άτυχος άνδρας εκτελούσε εργασίες σε αυλή σπιτιού, όταν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αναστάτωση επικράτησε στην  Πλατεία Μαρούδα όταν σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στον 2ο όροφο σημειώθηκε έκρηξη φιάλης υγραερίου. Εκείνη την στιγμή βρισκόταν μέσα ένας άνδρας 57 ετών ο οποίος υπέστη σοβα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ένας άνδρας 67 ετών έχασε την ζωή του, σε τροχαίο δυστύχημα στον Κακόβατο του δήμου Ζαχάρως . Ο άτυχος άνδρας εκτελούσε εργασίες σε αυλή σπιτιού, όταν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία το τρακτέρ το οπο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Στο πλαίσιο των προχωρημένων επαφών και συναντήσεων της Δημοτικής Αρχής Καλαβρύτων για την υλοποίηση του σχεδίου δημιουργίας Αεροδιαδρόμου ελαφρών και εκπαιδευτικών αεροσκαφών πραγματοποιήθηκε σύσκ
Image
Image
© 2021 BEST Patra. All Rights Reserved.

Search